PAKIET NIETOLERANCJA HISTAMINY PLUS
To kompleksowe badanie kału i krwi pozwalające na ocenę ryzyka nietolerancji histaminy wraz z identyfikacją bakterii jelitowych, które mogą być jej przyczyną.
Materiał do badania: krew włośniczkowa (samodzielne pobranie z palca) + próbka z kału
Zakres badania: badanie mikrobioty jeliowej MIKROBIOTA SCREEN, oznaczenie poziomu histaminy w kale, oznacznie poziomu enzymu DAO we krwi
Metoda: badanie laboratoryjne metodą ELISA, ilościowy posiew kału w kierunku bakterii i grzybów (szczegółowy zakres badania mikrobioty znajdziesz klikając tutaj)
Badanie możesz wykonać wysyłkowo lub dostarczyć materiał do naszego punktu w Krakowie (po umówieniu się telefonicznie).
W cenie badania otrzymujesz:
- zestaw pobraniowy i bezpłatną przesyłkę zwrotną pobranego materiału,
- wynik badania wraz z opisem wykrytych nieprawidłowości, propozycję suplementacji, wskazówki dietetyczne
- możliwość skorzystania z bezpłatnych telefonicznych/mailowych konsultacji ze specjalistą
Zestaw pobraniowy zawiera wszystkie elementy potrzebne do samodzielnego pobrania i przetransportowania w warunkach chłodniczych próbki krwi oraz kału.
DAO to enzym rozkładający histaminę, która jest jedną z amin biogennych pełniąca w organizmie wiele niezwykle ważnych funkcji: jest mediatorem reakcji zapalnych, alergicznych, neuroprzekaźnikiem oraz regulatorem procesów fizjologicznych np. skurczy mięśni gładkich, rozszerzania naczyń krwionośnych, wydzielania soku żołądkowego itd. Histamina może być dostarczana z diety, bądź produkowana bezpośrednio w organizmie m.in. przez komensalną mikrobiotę jelitową bądź uwalniana przez komórki układu odpornościowego.
Brak równowagi pomiędzy nagromadzoną histaminą a zdolnością jej rozkładu może wywoływać nietolerancję histaminy. Obniżony poziom DAO jest jedną z przyczyn nietolerancji histaminy. Inną przyczyną może być przerost bakterii proteolitycznych lub grzybów, które są wewnętrznymi producentami histaminy. Do takich bakterii należą m.in. E.coli, Klebsiella spp., Proteus spp., Enterococcus spp., Staphylococcus spp., Entrobacter spp, Shigella, Salmonella, Citrobacter spp., Hafnia alvei, Morganella morgani. Przyczyną nietolerancji histaminy może być również przerost grzybów z rodzaju Candida spp.
Nietolerancja histaminy może objawiać się m.in.
- dolegliwościami ze strony układu pokarmowego: biegunki, zaparcia (rzadziej), wzdęcia, bóle brzucha, nudności, refluks, zgaga
- dolegliwościami ze strony układu oddechowego: katar, kichanie, zatkany nos, objawy astmy (kaszel, trudności w oddychaniu)
- dolegliwościami ze strony układu nerwowego: migreny, bóle głowy, nadpobudliwość, problemy ze snem, zawroty głowy, mgła mózgowa, problemy z koncentracją
- dolegliwości skórne: pokrzywki, swędzenie, zaczerwienienie, obrzęki, trądzik
- inne objawy: przyspieszone bicie serca/kołatanie, spadek ciśnienie, obfite/bolesne miesiączki u kobiet, nadmierna potliwość









